Blog

maart 2021

Wanneer gebruiken we koelboxen?

Soorten koelboxen

Koelboxen komen voornamelijk uit België. De bedoeling van een koelbox is dat er gekoelde elementen in een plastic box gaan waarna we verse producten en drinkwaren gekoeld kunnen bewaren. Op warme dagen is dit erg handig. Bijvoorbeeld wanneer we naar het strand gaan is het wel erg prettig dat het biertje nog steeds koud is als hij wordt aangebroken. Er zijn verschillende soorten koelboxen verkrijgbaar. De één is wat simpeler als de ander, ook qua prijs zijn ze verschillend. Voor een goede isolatie van de koelboxen is een koelbox meestal dubbelwandig. Op deze manier kunnen de koelelementen tussen de wanden worde opgeslagen om zo geen ruimte in te nemen met koelelementen in de koelboxen zelf. Tegenwoordig zijn er koelelementen die kou afgeven, maar zijn er ook koelelementen die warmte opzuigen. Op deze manier blijft de inhoud van de koelbox altijd lekker gekoeld.

Wanneer gebruiken we koelboxen?

Koelboxen zijn op veel momenten te gebruiken en ze komen dan ook vaak van pas wanneer het weer omslaat en het wat warmer wordt. Vaak als de zon gaat schijnen gaan we als mensen massaal naar buiten. Niet alleen gaan we lekker op het terras zitten, maar ook gaan we lekker het park in. We nemen dan een kleedje mee en onze koelboxen om zo lekker van het weer en elkaar te kunnen genieten. In de koelboxen stoppen we bier, wijn, kazen, hapjes en drankjes. Genoeg benodigdheden die ervoor zorgen dat we een hele middag kunnen genieten in het park. Niet alleen tijdens het park komen koelboxen van pas. Ook wanneer de echte zomer toeslaat en we naar het strand gaan kan het heel handig zijn om een koelbox bij te hebben. Zo besparen we veel geld door niet alles bij de strandtent te hoeven kopen en hoeven we ook niet zo ver te lopen.

december 2020

Kampeertenten, welke kampeertenten zijn er allemaal?

Het verschil in kampeertenten

Een tent bestaat meestal uit diverse lagen van weefsel of ander materiaal, bevestigd aan een frame van ijzeren of lichtmetalen stokken en wordt bevestigd aan ondersteunende touwen. De kleinere tenten zijn meestal vrijstaand of soms bevestigd aan de grond, maar de grote tenten zijn meestal verankerd met scheerlijnen, vastgebonden aan palen of met tentharingen. Vroeger werden ze gebruikt als mobiele huizen door de nomadische volkeren maar tegenwoordig worden de tenten natuurlijk vaak gebruikt voor recreatieve kamperen en tijdelijke onderkomens. Tenten variëren in grootte van bivakstructuren of puptentjes, amper groot genoeg voor 1 persoon om in te slapen, tot grote bungalowtenten met een capaciteit voor 8 tot 15 mensen. Ook zijn er nog tunneltenten, piramidetenten en koepeltenten. Tenten voor recreatief kamperen vallen uiteen in twee categorieën. De kampeertenten bestemd om te worden gedragen door backpackers zijn het kleinste en lichtste type. Deze kleine tenten zijn zodat ze kunnen worden meegenomen tijdens de lange afstanden die de backpackers afleggen. Hieronder vallen ook de puptentjes en de popuptentjes. Vooral die laatste zijn zeer gemakkelijk op te zetten: uitpakken uit de hoes en hij staat al. Het tweede type zijn de grotere, zwaardere tenten die meestal worden vervoerd in een auto of ander voertuig. Afhankelijk van de tentgrootte en de ervaring van de persoon of personen die deze opzetten, kunnen dergelijke grote tenten doorgaans in elkaar worden gezet in tussen 5 en 25 minuten; demontage neemt een vergelijkbare tijdsduur in beslag. Een aantal zeer gespecialiseerde tenten hebben veerbelaste palen (springveren) en kunnen in elkaar gezet worden in enkele seconden, maar het afbreken en inpakken neemt wat langer te staken.

Bungalowtent

Een bungalowtent is meestal groots uitgevoerd, met veel ruimte voor 6 tot wel 12 personen, gemaakt van materialen die heel lang mee kunnen gaan, verkoeling geven in de zomer en verwarming in de winter, plus waterdicht zijn en dus daarmee ook bijzonder geschikt voor langere verblijven en voor het hele seizoen. De ruime tent zorgt voor een grote leefruimte van ongeveer 3 bij 5 meter, en in sommige gevallen nog wel groter. Doordat er vaak ramen in de tent zijn geplaatst, is ook het verblijf in de tent zeer licht en rustig voor je ogen. Vaak komt het voor dat er aparte secties zijn, gedeeld door middel van scheidingswanden die je dan weer kunt oprollen. Ook kan er een luifel aan zitten bij de wat duurdere versies, waarin ook doorzichtige vensters zitten. Grondzeil is vaak inbegrepen.

Tunneltent

Tunneltenten hebben meer bruikbare binnenruimte dan een koepeltent met hetzelfde grondoppervlak te bieden heeft, maar je hebt bijna altijd scheerlijnen en haringen nodig om hem overeind te houden. Dit zijn bijna altijd dubbele wandige tenten. Maten variëren van de 1-persoons tenten met zeer beperkte stahoogte, tot 8 of 10-persoons tenten met een stahoogte van meer dan 180 cm. De normale tunneltent maakt vaak gebruik van twee of meer flexibele palen, ingericht als parallel hoepels, met het tentdoek bevestigd aan een halve cilinder of tapering om de tunnel te vormen. De meest voorkomende tunneltenten hebben een slaapgedeelte aan een einde en een plek om je spullen neer te zetten aan de andere, hoewel dit soort stukken ook vaak vergroot of uitgebreid kunnen worden, maar aan elk uiteinde van de tent 1 gebied hiervoor komt ook voor. Ook zijn er tunneltenten waarbij je juist links en rechts moet slapen en in het midden is er dan een centrale plek om je spullen binnen te zetten.

PopUptent

De pop-up tent is een redelijk nieuwe uitvinding. Dit type tent is uitgerust met ingebouwde zeer flexibele hoepels, zodat -wanneer de tent wordt uitgepakt- het meteen in de juiste vorm springt, en de popup tent is dus zeer eenvoudig op te zetten. Dergelijke popup tenten zijn meestal enkelwandig en zijn over het algemeen gericht op de concertgangers of voor kinderen. Hun hoge flexibiliteit maakt hen dan ook ongeschikt voor gebruik in winderige omstandigheden. Na gebruik van de tent kan de popup tent weer opgevouwen worden in zijn oorspronkelijke ronde schijfvorm, maar dat dit nog niet zo gemakkelijk is kan u zien op de video's… Is zeer amusant om naar te kijken hoeveel mensen hiermee problemen hebben.

Koepeltent

Koepeltenten hebben een zeer eenvoudige structuur en zijn verkrijgbaar in een breed scala van maten variërend van de lichtgewicht 2-persoons tenten met beperkte stahoogte, tot 6 of 9-persoons tenten met stahoogte van meer dan 180 cm. Deze kunnen enkelwandig zijn, of met een oprolmuur met gedeeltelijke buitentent, of dubbelwandig zijn. Afhankelijk van de indeling, moet je eerst de binnentent opzetten of eerst de buitentent. De eerste helpt de binnentent droog te houden, maar de laatste is gemakkelijker op te zetten. De basis koepeltent heeft een rechthoekige bodem en twee stokken die kruisen bij de piek, iedere stok uitgevoerd in een vloeiende curve naar de benedenhoek, naar de top, en vervolgens naar de diagonaal tegenover de benedenhoek. Er zijn meestal speciale hulpstukken voor op elke hoek, die passen in de hoeken zodat de hele tent op spanning blijft en alles in de juiste vorm blijft. De stokken kunnen draaien op zowel de binnen-of buitenkant van het tentdoek. Wanneer aan de binnenkant stokken zijn geplaatst worden deze op zijn plek gehouden door een verscheidenheid aan middelen, waaronder klittenband, riemen, clips en andere bevestigingsmiddelen. Palen die zich aan de buitenzijde van het tentdoek bevinden zijn via de sleuven in de stof of het plastic met beugels vastgemaakt. Koepel tenten hoeven geen scheerlijnen en haringen te gebruiken voor structurele integriteit omdat ze worden beschouwd als vrijstaand, maar ze moeten wel bij hoge windsnelheden worden vastgezet. het basis koepelontwerp is inmiddels ingrijpend gewijzigd, tegenwoordig produceren de fabrieken tenten met drie stokken, tenten met onregelmatig gevormde bases, en andere ongewone vormen. Een veel voorkomende variant is een derde stok tussen twee de aangrenzende hoeken, dit zorgt voor een schuin aflopende kant en ondersteunt een verlenging aan de buitentent waarmee je dus een veranda of een opslagruimte kan maken…

Wat voor een kampeerder bent U? Waar op letten.

Als u een opblaasbare tent wilt kopen moet u zich eerst afvragen wat voor een kampeerder u bent. Met hoeveel personen gaat u op vakantie? Gaat u met de auto, de fiets of meestal te voet? Hoe vaak gaat u? Eén keer per jaar twee weekjes naar het zuiden of kampeert u bijna elk weekend in Nederland of België?

Opblaasbare tent en vervoer

Opblaasbare tenten zijn er te kust en te keur. Kamperen kunt u dan ook zo luxueus maken als u zelf wilt. Door het grote aanbod is het soms niet eenvoudig om uit alle materialen de juiste keuzes te maken. Wat is er allemaal te koop en waarop kunt u zoal letten? Welke opblaasbare tent u het beste kunt kiezen, hangt naast de prijs en het aantal slaapplaatsen vooral af van het soort vakantie dat u wilt gaan houden. Gaat u bijvoorbeeld rondtrekken, dan ligt het voor de hand om een opblaasbare tent te kiezen die eenvoudig (met een minimum aan handelingen) op te zetten en weer af te breken is. Het accent zal dan vaak komen te liggen op een kleinere opblaasbare tent. Ook zal de opblaasbare tent gemakkelijk te vervoeren moeten zijn. Dit speelt een minder grote rol wanneer u besluit om uw vakantie op een vaste standplaats door te brengen.

Hoe krijgt u alle kampeerspullen mee?

Uw vervoermiddel bepaalt hoe zwaar de opblaasbare tent mag zijn en hoeveel ruimte die in beslag mag nemen. Gaat u met de auto, dan luistert dat minder nauw dan wanneer u met een rugzak of een fiets op vakantie gaat. De wijze van vervoer is ook van invloed op wat u aan accessoires kunt meenemen. Ook als u met de auto gaat, zult u wel eens moeten wikken en wegen. De bagageruimte van de auto is niet onbeperkt en de auto mag maar tot een bepaald maximum worden beladen.

Past de uitrusting niet in de bagageruimte, dan kunt u gebruik maken van een dakkoffer of imperiaal. Houd wel rekening met wat u daarin stopt, want een autodak mag maar een beperkt gewicht dragen (voor de meeste auto's geldt 50 kg, soms 75 kg). Bovendien verslechtert het weggedrag van de auto doordat het zwaartepunt wat hoger komt te liggen. Voor meer laadruimte kan ook een aanhangwagentje zorgen. Dat is minder belastend voor de auto, al moet u het gewicht waarmee de aanhangwagen op de trekhaak drukt, wel als bagage meetellen. Daarnaast krijgt u te maken met snelheidsbeperkingen.

Tip van onze tent specialist

Warm weer vereist een opblaasbare tent met een luchtige constructie. Een typische standaard kampeer zomertent heeft daarom vaak een buitentent die niet aansluit op de grond.

Kampeerverlichting | de juiste kampeerverlichting

Er zijn gas-, benzine- en petroleumlampen, lampen met een kaars of lampen op batterijen. Voor een deel zal uw keus afhangen van de verkrijgbaarheid van de verschillende brandstofsoorten. Voor een vakantie in Europa zullen gaslampen en elektrische kampeerverlichting de voorkeur verdienen. Naast de hoofdverlichting is ook een zaklantaarn aan te raden.

Gaslampen

Gaslampen werken op een gewone (Camping Gaz) gastank (voor lichtgewicht kamperen te zwaar), een doorprikblikje of op een patroon met schroefaansluiting. De patroon met schroefaansluiting is handiger, omdat blikje en lamp tijdens de reis afzonderlijk kunnen worden opgeborgen en vervoerd. Bij het losschroeven van de lamp wordt de toevoer van gas automatisch afgesloten.

Bij doorprikblikjes is dat niet mogelijk. Pas als hij leeg is, kunt u de lamp verwijderen.

Verder is een automatische ontsteking (ook wel Piëzo-ontsteking genoemd) een handige voorziening. Let er op dat de lamp stabiel is op te stellen. Koop liefst een exemplaar met een zekerheidsventiel (omvalbeveiliging). Zonder zo'n voorziening kan de lamp bij omvallen een steekvlam geven en brand veroorzaken.

Elektrische kampeerverlichting

Dit soort lampen is in ruime mate te koop: van kleine, lichtgewicht zaklampen voor in de rugzak tot modellen waarmee u de hele (voor)tent kunt verlichten. Bij het maken van een keus kunt u onder meer letten op de lichtopbrengst van de lamp, het gewicht en het aantal en soort batterijen dat nodig is. Prettig is ook om te weten hoe lang het ongeveer duurt voordat de batterijen zijn uitgeput. Sommige zaklampen zijn voorzien van oplaadbare batterijen. Deze kunnen soms zowel via het 220V-net als het 12V-circuit van de auto worden opgeladen.

Een aparte categorie vormen lampen die handmatig worden bediend. Hier komt u de aloude knijpkat tegen, maar ook moderne soortgenoten.

Overige kampeerlampen

Voor benzinelampen heeft u ongelode benzine nodig. Of speciale brandstof die u in literflessen bij Opblaasbare Tenten kunt kopen. Voor het vervoeren van benzine (en ook brandstoffen als petroleum) zijn brandstofflessen te koop. Als ongelode benzine op uw vakantiebestemming moeilijk verkrijgbaar is, kan een petroleumlamp uitkomst bieden. Vanwege de geur die ze verspreiden, gebruikt u dergelijke lampen bij voorkeur in goed geventileerde ruimten.

De voordelen van led kampeerverlichting

Bent u op zoek naar een goede kampeerverlichting? En zijn efficiënt energieverbruik en milieuvriendelijkheid voor u daarbij belangrijke criteria? Dan is een oplaadbare led kampeerverlichting wellicht iets voor u. Op Opblaasbare Tenten vindt u diverse oplaadbare led kampeerverlichting, voor diverse doeleinden te gebruiken en binnen iedere prijsklasse.

Waarom led kampeerverlichting gebruiken?

Dankzij de technologische ontwikkelingen, zijn led kampeerlampen de conventionele campinglamp voorbijgestoken wat betreft lichtopbrengst, efficiëntie en techniek. Een led kampeerlamp geeft een helder licht en verbruikt daarbij weinig energie. Dit komt omdat 90% van de beschikbare energie omgezet wordt in licht en slechts 10% in warmte. Bij conventionele lampen, zoals de gloeilamp, is dat juist andersom. Dit zorgt er ook voor dat led lampen minder heet worden, waardoor ze veiliger te gebruiken zijn, ook door kinderen.

Led lampen gaan veel efficiënter om met de beschikbare energie, waardoor de brandtijd per batterijlading aanzienlijk hoger is dan met een gewone kampeerverlichting. Wanneer u een campinglamp langdurig en veelvuldig wilt kunnen gebruiken, is dat mooi meegenomen, net als het feit dat uw led kampeerlamp oplaadbaar is.

Wanneer is een oplaadbare kampeerverlichting led geschikt voor u?

Een oplaadbare led kampeerverlichting werd vroeger vooral professioneel gebruikt, bijvoorbeeld door monteurs en politie- en hulpdiensten. Tegenwoordig kiezen ook particulieren steeds vaker voor het gebruiksgemak van een kampeerlamp led oplaadbaar. U hoeft dan niet altijd extra batterijen op zak te hebben voor het geval dat uw kampeerverlichting besluit ermee te stoppen. Maar u kan uw kampeerlamp eenvoudig opladen door ze in te pluggen in het oplaadsysteem, zonder dat u van accu of batterij moet wisselen. Dat scheelt niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Bovendien is uw kampeerlamp altijd klaar om opnieuw te gebruiken.

Gebruikt u uw kampeerlamp echter slechts sporadisch, dan kiest u beter voor een kampeerlamp op batterijen, omdat het nadelig werkt als u uw kampeerlantaarn led oplaadbaar langer dan noodzakelijk in het oplaadsysteem laat zitten.

Koken op de camping

Met twee of drie pitten tot uw beschikking, kunt u tegenwoordig ook op de camping voor een heerlijk maaltje zorgen. Of u daarbij kiest voor een benzinebrander (loodvrij) of een gastankje, hangt af van de verkrijgbaarheid van brandstof. In dunbevolkte gebieden zijn gastankjes vrijwel niet verkrijgbaar en kiest u het beste voor benzinebranders. In alle andere situaties is een toestel op gas beter.

Gaskomforen zijn gemaakt van gelakt of roestvast metaal en komen soms met een deksel/spatscherm. Sommige modellen hebben zelfs een beveiliging (thermokoppel) die ervoor zorgt dat de gastoevoer stopt als de vlam uitwaait. De meeste kampeerders maken gebruik van de bekende (blauwe) Camping Gaz-flessen. Ze zijn vrijwel overal verkrijgbaar. U sluit de fles met een drukregelaar op het gaskomfoor aan.

Positieve en negatieve kanten van gas:

 • veilig
 • schoon
 • gebruiksvriendelijk
 • prestaties nemen rond het vriespunt en kouder af
 • niet zo voordelig in gebruik

Positieve en negatieve kanten van benzine:

 • redelijk gebruiksvriendelijk
 • goedkoop
 • bijna overal verkrijgbaar
 • voorverwarmen
 • brandgevaarlijk
 • ongezonde dampen

Eenpittertjes

Man is aan het grillen: Bij eenpittertjes heeft u de keus tussen gas, benzine, petroleum of spiritus. Daarnaast zijn ook (multifuel)branders verkrijgbaar die op benzine, petroleum en spiritus werken. Prettig als u niet zeker weet welke brandstof verkrijgbaar is bij u in de buurt. Eenpitsgasbranders werken op een gewone (Camping Gaz) gastank (te zwaar voor lichtgewichtkampeerders), doorprikblikjes of branders op een patroon met schroefaansluiting. Dit laatste is handiger, omdat blikje en brander tijdens de reis afzonderlijk kunnen worden opgeborgen en vervoerd. Bij het losschroeven van de branders sluit u de toevoer van gas automatisch af.

Bij doorprikblikjes is dat niet mogelijk. Pas als hij leeg is, kunt u de brander verwijderen. Verder is een automatische ontsteking (ook wel Piëzo-ontsteking genoemd) een handige voorziening. Let er op dat u de brander stabiel kunt opstellen. Koop liefst een exemplaar met een zekerheidsventiel (omvalbeveiliging). Zonder zo'n voorziening kan de gasbrander bij omvallen een steekvlam geven en brand veroorzaken.

Keukenmeubels

De afmetingen van uw tent of voortent bepalen of u een super-de-luxe keuken kwijt kunt of een kleiner exemplaar moet aanschaffen. Gelukkig heeft u volop keus. Er zijn kampeer keukenmeubels mét en zonder wasbak, mét en zonder ingebouwd kooktoestel, kunststof, metalen en lichtgewicht aluminium uitvoeringen, al dan niet voorzien van open of afsluitbare kastjes. Ook het formaat en het gewicht kunnen verschillen.

Wat u ook kiest, het belangrijkst is de werkhoogte van het keukenmeubel. Let er daarom vooral op dat het meubel in hoogte verstelbaar is. Het handigste is het, als alle vier de poten een verstelmogelijkheid hebben. De keuken moet ook stabiel staan.

Veiligheid rondom de tent | Tips voor veilig kamperen

Kamperen met een tent geeft een enorm gevoel van vrijheid, je kunt je tent immers altijd afbreken als de plek je niet bevalt en ergens anders weer opbouwen. Maar er zijn ook risico’s waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld slecht weer en de veiligheid van je uitrusting.

In en om de kampeertent kun je je lelijk bezeren aan uitstekende haringen en scheerlijnen. Sla daarom haringen zo ver mogelijk in de grond. Je kunt ook gekleurde exemplaren en speciale beschermdoppen aanschaffen. Span scheerlijnen niet te ver uit. Er zijn ook gekleurde scheerlijnen en led-verlichting in de handel die de belijning in het donker beter zichtbaar maken.

Tenten en brandpreventie

Tenten zijn gemaakt van brandbaar materiaal en hoewel sommige exemplaren een vlamvertragende laag hebben, sluit dat brand niet uit. Daarom wat veiligheidstips:

 • Zet het kooktoestel stabiel neer en liefst zo ver mogelijk bij het tentdoek vandaan.
 • Gebruik tijdens het koken een spatscherm tussen kooktoestel en tentdoek.
 • Blijf tijdens het koken in de buurt van het kooktoestel.
 • Kook nooit in de binnentent of de slaapcabine.
 • Gebruik in een tent geen kaarsen.
 • Hang gas-, petroleum- of benzinelampen niet te dicht bij het tentdoek. Zet ze ook niet op een losstaand tafeltje in de tent.
 • Laat spuitbussen met drijfgassen niet in een afgesloten tent liggen. Als de zon op het doek staat, kan de temperatuur binnen gemakkelijk oplopen tot boven 50 ºC.

Elektriciteit bij de tent

De meeste tentkampeerders gebruiken een omvormer (230 volt naar 12 volt) om elektrische apparaten op aan te sluiten. Maar je kunt in de tent behalve ook gebruikmaken van 230 volt. Ook is het mogelijk om de auto-accu te gebruiken. Dat kan via de aansteker, of rechtstreeks met ‘krokodillenklemmen’ op de accu zelf. Er zijn ook speciale haspels die op de 12-polige stekker naast de trekhaak van de auto passen.

Veiligheidstips bij het kamperen:

 • Koop als je 230 volt wilt gebruiken een speciale tent- of vouwwagenunit mét aardlekschakelaar (vanaf € 80). Deze controleert of er stroom weglekt en zo ja dan schakelt hij de stroomtoevoer uit.
 • Zorg bij gebruik van elektriciteit (230 en 12 volt) voor goede bedrading, aansluitingen en zekeringen. Dat voorkomt kortsluiting.
 • Een auto-accu is niet onuitputtelijk. Als je er behalve verlichting en een koffiezetapparaat ook een 12 volt-koelkast op aansluit is de accu na maximaal vier uur leeg en kun je de auto niet meer starten.

Gas bij de tent

Tentkampeerders maken vaak gebruik van omruiltankjes (de blauwe flessen van Coleman/Campingaz) of wegwerpblikjes. De omruiltankjes zijn navulbaar. Na aanschaf blijft het tankje je eigendom. Bij navullen ruil je de lege om voor een volle. Een gastankje is geschikt voor grotere kooktoestellen en barbecues in combinatie met een gasslang en een gasdrukregelaar. Wegwerpblikjes (gascartouches) zijn geschikt voor lichtgewicht kamperen en kleine kooktoestellen (1 of 2-pitters en gaslampen), soms ook voor gasbarbecues. Er zijn twee soorten: blikjes mét en zonder veiligheidsventiel. Bij wegwerpblikjes met een veiligheidsventiel sluit het ventiel de gastoevoer af.

Verwisselen van gasblikje kan altijd. Bij een doorprikblikje moet het gasblikje helemaal leeg zijn. Zorg er wel voor dat er geen gas meer in zit. Je kunt dat horen door het blikje te schudden. Gebruik geen butaangas bij temperaturen beneden de 4 ºC. Het gas verdampt dan niet meer en blijft vloeibaar in de fles.

Veiligheidstips:

 • Zet het gastoestel niet te dicht bij het tentdoek en gebruik bij het koken een metalen spatscherm.
 • Gebruik geen wegwerptankjes die ouder zijn dan drie jaar.
 • Sluit de gaskraan van de gasfles indien het gastoestel niet wordt gebruikt.
 • Verwissel brandstofflessen altijd buiten de tent.
 • Laat apparaten die direct op de fles zijn aangesloten, altijd eerst afkoelen voor het wisselen.
 • Vervang een gasslang om 4 jaar, in ieder geval bij beginnende droogtescheurtjes. Op de oranje slang staat het jaartal van productie.
 • Een gasdrukregelaar is na circa tien jaar aan vervanging toe. Een kapotte drukregelaar geeft kans op een steekvlam.

Slecht weer tijdens kamperen

Elke tent is in zekere mate gevoelig voor wind. Tref daarom altijd extra maatregelen:

 • Leg spullen die kunnen wegwaaien in de tent en controleer alle afspanpunten als je de tent achterlaat.
 • Veranker de tent vanaf circa windkracht 7 (harde wind), afhankelijk van het model.
 • Verwijder de delen waar de wind onder kan slaan (luifels en aangebouwde delen), rol ze op of sla ze neer.
 • Zet de slikranden met haringen of stenen vast. Let er vooral op dat het tentdoek goed strak staat, anders kan het scheuren.
 • Zijn de vooruitzichten slecht, zorg dan dat een hamer, stormlijnen en evenals laarzen, regenkleding en een zaklantaarn.

Stormlijnen

Gebruik bij harde wind de stormafspanpunten die bij boogstok- en tunneltenten zitten. Bevestig de extra scheerlijnen daaraan en breng de tent op spanning. Bevestig bij noktenten extra scheerlijnen op de stokken en span die diagonaal af. Is de voorspelling windkracht 10 of hoger, dan kun je de tent beter afbreken. Gebruik de kleinste tent, de auto of de kantine dan als noodonderkomen.

Bliksem en tenten

De kans dat de bliksem inslaat is maar klein, maar een tent biedt geen enkele bescherming tegen een blikseminslag. De kans op een directe inslag is het grootst als je tent in het open veld, aan het water of vlak bij een boom staat. Er bestaat echter ook gevaar voor een indirecte inslag. Zet de tent daarom liever niet in de buurt van metalen afrasteringen, alleenstaande bomen, laaghangende takken of aan de rand van een bos.

Tijdens een onweersbui ben je in een auto of caravan betrekkelijk veilig. Zoek daarom daar een schuilplaats. Gaat dat niet, hurk dan in het midden van de tent op een droge mat en blijf zo ver mogelijk bij de tentstokken vandaan. Metaal is een goede geleider en kan zorgen voor een indirecte inslag.

Vlek in je tentdoek? Tentdoek veilig schoonmaken

Hars op het tentdoek

Het verwijderen van hars is lastig, er blijft meestal een vlek achter.

 • Laat de hars uitharden (eventueel versnellen met ijsblokje). De hars laat zich dan gemakkelijk verpulveren.
 • Verwijder de hars voorzichtig met een lepeltje of een mes.
 • Behandel hierna het tentdoek eventueel met een waterafstotend middel.

Kaarsvet op het tentdoek

Laat het kaarsvet drogen of maak het, net zoals bij hars, koud. Breek het daarna en borstel het af. Met een papieren keukendoekje en een strijkijzer (laagste stand) het restant kaarsvet absorberen.

 • Koffievlekken op de tent
 • Katoen doek:
 • Spoel en was goed met lauw water.

Synthetisch doek:

Met met lauw water en was eventueel met alkalivrije zeep. Spoel goed na.

Roestvlekken op de tent

Laat deze vlekken liever zitten. De middelen waarmee ze te bestrijden zijn, tasten het tentdoek en de kleuren aan. Eventueel kun je (voorzichtig) een poging wagen met citroensap. Nabehandelen met een vochtige doek en een warm strijkijzer.

Schimmel op de tentdoek

Schimmel en algen kunnen zowel bij katoenen tenten als bij synthetische tenten voorkomen. Het heet dan dat ‘het weer’ in het doek zit. Algen ontstaan als de tent langdurig op een vochtige, schaduwrijke (bomen) plek staat. Schimmel ontstaat door vuil (koken in de tent) en als de tent te lang nat ingepakt heeft gezeten. Bij katoenen tenten is schimmel heel moeilijk te verwijderen. En als het katoen door en door is aangetast, is er meestal niets meer aan te doen. Synthetisch doek laat zich goed behandelen. Een vroegtijdige behandeling vergroot de kans op een goed resultaat:

 • Behandel met een zeer verdunde oplossing (1:10) van bleek- of chloorwater. Gebruik daarbij een zachte borstel.
 • Spoel na een kwartier goed af met koud water.
 • Je kunt ook gebruik maken van speciale schoonmaakmiddelen die in de kampeerwinkel te koop zijn. Kijk voor een test van deze producten op

Vetvlekken op de tent

Dep boter-, jus- of olievlekken met poreus papier af. Verwijder de rest met terpentine of wasbenzine. Behandel het doek met een lauw sopje van water en alkalivrije zeep en maak het daarna opnieuw waterdicht.

Honingdauw

Was suikerhoudende druppels veroorzaakt door bladluis zo snel mogelijk met veel lauw water en een zachte borstel uit. Achterblijvende vlekken veroorzaken lekkage.

Vogelpoep op de tent

Voor dit soort vlekken bestaat eigenlijk geen uniforme methode. Schraap of veeg de resten zo snel mogelijk af en maak de plek schoon met veel lauw water. Laat de nog resterende vlek zitten. Als het goed is, zal deze op den duur vanzelf verdwijnen.

Wijnvlekken

Bestrooi de vlek eerst met zout en dep met poreus papier. Verwijder de resten met lauw water. Is dat niet afdoende, behandel het doek dan voorzichtig met brandspiritus (alleen op donkere kleuren) of alcohol.

Advies

Tot zover enkele aspecten waarop je moet letten wanneer je vlekken wilt verwijderen van de tentdoek. Er zijn natuurlijk nog meer zaken te bedenken. Wil je om de vijf jaar een nieuwe tent kopen of minstens twintig jaar met je tent doen? Maak dan regelmatig je tentdoek schoon? Ga je elk jaar kamperen, misschien wel vaker, of kampeer je om de zoveel jaar? Zorg voor na gebruik van de kampeertent dat je alles even goed naloopt om je tentdoek vlekvrij te houden. En minstens zo belangrijk: onze medewerkers met heel veel kennis en ervaring, die je kunnen helpen met een passend advies bij het reinigen en schoonmaken van je kampeertent!

Welk Aerobed kopen? Stappenplan!

Met Aerobed kunnen uw gasten blijven slapen wanneer u maar wilt. Alle bedden van Aerobed zijn namelijk opgeblazen in slechts enkele minuten. Ook garandeert Aerobed de gehele nacht de juiste stabiliteit waardoor u of uw gasten zich heerlijk
kunnen ontspannen en de volgende dag voldoende zijn uitgerust. De volgende ochtend zorgt u dat de pomp al het lucht er weer uit zuigt en kunt u de Aerobed gemakkelijk opbergen in de bijgeleverde draagtas.

Op zoek naar een Aerobed Luchtbed?

Er zijn natuurlijk verschillende bedden van Aerobed namelijk Single, Double en King. Ook hebben sommige bedden een opschroefbare pomp en hebben andere een ingebouwde pomp. De afmetingen zijn anders en natuurlijk ook het maximale belastbare gewicht is anders. Gelukkig kunt u al deze gegevens gemakkelijk vinden bij alle bedden. En wanneer u toch nog informatie mist dan kunt u ons altijd bereiken via de contact pagina.

Wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat is Aerobed een echte aanrader. Want op vakantie willen we natuurlijk zo weinig mogelijk doen. Vooral de eerste dag is iedereen heel enthousiast en wil je het liefst het strand op, de stad in of een lekkere boswandeling maken. Met een normaal luchtbed bent u uren bezig om deze met een handpompje op te blazen en bent u vaak de helft van de dag al kwijt. Maar met Aerobed duurt dit slechts 1 tot 3 minuten. Met Aerobed kunt u dus eindelijk genieten van uw vakantie.

Luchtbedden van Aerobed

Deze luchtbedden van Aerobed zijn zeer geschikt voor twee personen. Wanneer u bezoek hebt die vanwege het slechte weer of vanwege het late uur willen blijven slapen is dit met de Aerobed Double geen enkel probleem. Deze luchtbedden zijn namelijk binnen 1 a 3 minuten opgeblazen.

Koop uw Aerobed online

Wanneer u uw Aerobed online koopt zitten hier meerdere voordelen aan vast dan de meeste mensen denken.
Op de kampeerwinkel vind u namelijk een uitgebreide omschrijving van elk Aerobed en kunt u precies op de foto's en in de filmpjes zien wat voor Aerbed het is. Ook kunt u ze op de site gemakkelijk vergelijken en kunt u aanvinken wat voor Aerobed u zoekt. Op deze manier heeft u een heel goed overzicht van al deze verschillende Aerobeds. En het mooiste is, wanneer u toch niet tevreden bent met uw Aerobed mag u deze binnen 14 werkdagen retourneren of zelfs ruilen voor een andere Aerobed.

oktober 2020

Onderhoud van de kampeertent

Als je lang van je kampeeruitrusting gebruik wil maken, dan is voldoende onderhoud nodig. Tentdoek bijvoorbeeld is tamelijk kwetsbaar. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen om je uitrusting in goede conditie te houden.

Onderhoud tijdens gebruik

Zet de kampeertent goed op. Dit heeft namelijk gevolgen voor de verdeling van krachten op het doek en dat kan leiden tot schade aan nok-ogen, ritsen, ramen, naden, afspanpunten en stokken. Loop geregeld de spanning op de afspanpunten even na. Houd het tentdoek schoon en haal vlekken snel weg. Hoe langer je daarmee wacht, hoe lastiger het is om dat alsnog te doen. Dat geldt niet voor hars en vogelpoep. Hars laten drogen en voorzichtig wegkrabben met een mesje. Vogelpoep ook laten drogen en voorzichtig wegborstelen.

Maak synthetische materialen (tentdoek, ramen, slik- en spatranden) met lauw water of speciaal daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen schoon. Gebruik bij katoenen doek absoluut geen zeep of andere zeephoudende middelen! Dat tast de waterdichtheid aan.

Kampeertent opnieuw waterafstotend maken

Om katoendoek plaatselijk weer waterafstotend te maken zijn spuitbussen en flacons met handpompbediening te koop. Tenzij de gebruiksaanwijzing anders aangeeft, zijn deze middelen niet voor synthetisch materiaal te gebruiken.

Er zijn ruwweg twee manieren om de kampeertent weer waterafstotend te krijgen:

 • Zet de kampeertent op en spuit het impregneermiddel met een hogedrukpomp op het doek. Je kunt daar ook een spons of een kwast voor gebruiken, maar dat is bij grote tenten erg bewerkelijk.
 • Dompel de kampeertent in een bad of teil, dat gevuld is met een waterafstotend preparaat vermengd met water. Zet daarna de kampeertent alsnog op om te drogen.

Er zijn ook impregneermiddelen in kleur te koop, maar dat is alleen zinvol als je de oude kleur wat wilt opfrissen. Voor (gecoat) synthetisch doek zijn spuitbussen te koop, maar het resultaat laat vaak te wensen over. Wel kun je voor een plaatselijke behandeling ook een (naad)afdichtingsmiddel gebruiken en beschadigde plekken repareren met ‘repair tapes’.

Naadlekkage is meestal goed te verhelpen. Voor grondzeilen en synthetische doeksoorten (nylon, polyester) is speciale tape te koop. Lekkende naden van katoenen tenten kun je door impregneren weer waterdicht maken.

Onderhoud van de kampeertent na gebruik

Een deel van het onderhoud kan vaak al op de laatste dag van de vakantie beginnen. Lukt dat niet, dan zit er niets anders op dan dat thuis te doen. Reinig slik- en spatranden en ramen met lauw water en laat de kampeertent drogen. Klop het vuil van binnenuit van het tentdoek los en verwijder het met een zachte borstel. Maak het grondzeil, de haringen en de grondpennen schoon en laat ze drogen. Neem stokken met een vochtige doek af en laat drogen.

Voor beschadigde PVC-grondzeilen bestaan speciale reparatiesetjes. Grondzeilen van nylon zijn te repareren met zelfklevende stukjes nylon voorzien van een beschermende schutlaag. Voor scheurtjes of winkelhaken in katoendoek kun je zelfklevende reparatiestrookjes kopen. Deze moet je met een strijkbout aanbrengen. Voor het repareren van nylon en polyesterdoek kun je het beste de leverancier raadplegen.

Tips voor het volgend seizoen

 • Maak tijdens of direct na de vakantie een lijst van noodzakelijke reparaties en laat deze zo snel mogelijk uitvoeren.
 • Maak een lijst met noodzakelijke onderdelen of accessoires en vervang defecte of zoek geraakte uitrustingsstukken meteen.
 • Ga roestvorming op de stokken tegen door deze met een beschermingsmiddel te behandelen. Zulke middelen zijn verkrijgbaar bij Opblaasbare Tenten. Ook autowas kan roest helpen voorkomen, maar dat moet je dan wel goed uitpoetsen.

Opbergen van de kampeertent

Als je de kampeerspullen op de juiste manier opbergt, kun je er jarenlang plezier van hebben. Een paar tips:

 • Bewaar kampeerspullen op een droge, donkere plek.
 • Berg de tent droog en schoon op, anders komt het weer erin.
 • Haal de tent uit het foedraal. Bewaar losjes opgevouwen.
 • Haal slaapzakken uit de hoes. Bewaar losjes opgevouwen.
 • Self inflating matjes uitgerold en met open ventiel opbergen.

//
//
Producten
Afdeling verkoop
//
Retourneren
Product retourneren
//
Klantenservice
vraag maar raak!

Heb je een vraag, wil je een product retourneren of heb je een andere vraag? Kom maar op, we horen graag van je!