Condensvorming voorkomen bij tenten?

Condensvorming voorkomen bij tenten?

Je kent het wel, een huis vol visite en al snel kun je niet meer naar buiten kijken. Condens aan de binnenkant van de ramen. Even een raam open en je hebt weer zicht. Hetzelfde effect ontstaat in kunststof tenten. Je wordt wakker en je hebt het idee dat je tent lekt. Doordat het polyesterdoek gecoat is heeft optrekkend vocht geen kans via het doek naar buiten te gaan. Je ziet daarom in een kunststof tent vaak meer ventilatieopeningen zitten. Condensatie is niet te voorkomen, wel te beperken. Gebruik altijd een ondergrondzeil onder de gehele oppervlakte van je tent (80% van de condensvorming is optrekkend vocht). Ventileer zoveel mogelijk en zet ‘s morgens je luifel open. Je zal zien dat het vocht dan snel verdwijnt. Ook tussen je matras en het grondzeil van de tent kan condensvorming ontstaan. Om dit te beperken kun je hiervoor een (isolatie) deken gebruiken.

Ook in katoenen tenten kan condensvorming ontstaan. Omdat katoen goed ademt heb je er in een katoenen tent veel minder last van. Als katoen echter niet de kans krijgt langere tijd goed te drogen kan dit leiden tot het ontstaan van weervlekjes in het doek. Daarom katoen altijd droog opbergen, nooit langer dan 24 uur nat opgevouwen laten en staat de tent op bijv. een seizoensplek ook bij je afwezigheid regelmatig (laten) ventileren.

Condensvorming: een natte tent:

Vervoer je tent zo droog mogelijk. Laat hem in geen geval langer dan 24 uur nat opgerold in de zak zitten. Je loopt anders het gevaar dat “het weer” in het doek komt. Een nat ingepakte katoenen tent zal krimpen. Probeer bij het opzetten de tent beslist niet met hard trekken weer op te rekken. Geef de tent de tijd om zijn normale vorm terug te vinden en span de tent normaal af.

Krimpen en controle:

Een katoenen tent is niet direct waterdicht. Je kunt hem daarom het beste voordat je met vakantie gaat, minimaal 1 keer nat maken. Het katoen krijgt dan de kans zich te zetten. Eventuele lichte vlekken in het doek zijn zogenaamde impregneervlekken. Deze vlekken zullen na verloop van tijd verdwijnen. Houd er rekening mee dat een katoenen tent krimpt als hij nat is. Probeer nooit met geweld een gekrompen tent over zijn stokken te trekken maar laat d.m.v. scheerlijnen de tent de kans krijgen weer in model te komen.

Materiaalkeuze:

Voor het fabriceren van tenten worden verschillende materialen gebruikt. Om een goede keus te kunnen maken is het belangrijk om te weten wat de eigenschappen van de diverse doeksoorten zijn. De ANWB heeft enkele jaren geleden diverse materialen op levensduur getest, hieronder volgt een overzicht van enkele materialen.

KATOEN: Het ideale tentdoek, goed ademend en vochtregulerend (in droge toestand) wat een prettig leefklimaat geeft in de tent. Katoen is er in vele kwaliteiten en dikten. Katoen wordt in natte toestand 20% sterker en krimpt maximaal 5%. Stiknaden trekken uit zichzelf dicht. Een nieuwe tent kan lekken, na enkele regenbuien trekt het doek uit zichzelf dicht. Nieuw katoendoek kan tijdens de eerste regenbuien impregneervlekken vertonen, dit trekt na verloop van tijd weg. Wanneer de tent nat is ventileert katoen niet of slecht, dit kan condens veroorzaken. Levensduur: ca. 25-50 weken.

WATERKOLOM: Op nylon en polyester tenten worden diverse coatings toegepast, o.a.: acryl, aluminium en PU. De coating wordt weergegeven in mm. waterkolom; vanaf 1500 mm. is het materiaal echt waterdicht, maar beter is een hogere waarde, omdat de coating slijt en dus in waarde afneemt. De topkwaliteiten zijn vanaf 2.500 tot 5.000 mm. voor het dakdoek en 5.000 tot 10.000 mm. voor het grondzeil. PU (= Polyurethaan) is het sterkste en meest slijtvast.

NYLON/POLYAMIDE: Goedkoop en geschikt voor trekkerstenten. Sneldrogend en licht in gewicht, niet ademend en helaas niet bestand tegen UV-straling. Nylon verliest in natte toestand 20% aan kracht en rekt op. De kwaliteit wordt mede bepaald door de aangebrachte coating. Belangrijk is te weten dat stiknaden niet dichttrekken, zorg dus dat je altijd naaddichter bij je hebt! Levensduur: ca. 8-20 weken

POLYESTER: Ideaal voor trekkerstenten. Licht in gewicht, mag nat ingepakt worden, blijft in natte toestand even sterk en rekt niet op, minder gevoelig voor UV-straling, sneldrogend en een redelijke prijs. Ook hiervoor geldt dat stiknaden niet dichttrekken, zorg dus dat je altijd naaddichter bij je hebt! Levensduur: ca. 20-35 weken

PROTEX: Ideaal voor trekkerstenten. Licht in gewicht, mag nat ingepakt worden, blijft in natte toestand even sterk en rekt niet op, beter bestand tegen UV-straling dan gewoon polyester, sneldrogend en een redelijke prijs. Ook hiervoor geldt dat stiknaden niet dichttrekken, zorg dus dat je altijd naaddichter bij je hebt! Levensduur: ca. 20-35 weken