Koken op de camping

Koken op de camping

Met twee of drie pitten tot uw beschikking, kunt u tegenwoordig ook op de camping voor een heerlijk maaltje zorgen. Of u daarbij kiest voor een benzinebrander (loodvrij) of een gastankje, hangt af van de verkrijgbaarheid van brandstof. In dunbevolkte gebieden zijn gastankjes vrijwel niet verkrijgbaar en kiest u het beste voor benzinebranders. In alle andere situaties is een toestel op gas beter.

Gaskomforen zijn gemaakt van gelakt of roestvast metaal en komen soms met een deksel/spatscherm. Sommige modellen hebben zelfs een beveiliging (thermokoppel) die ervoor zorgt dat de gastoevoer stopt als de vlam uitwaait. De meeste kampeerders maken gebruik van de bekende (blauwe) Camping Gaz-flessen. Ze zijn vrijwel overal verkrijgbaar. U sluit de fles met een drukregelaar op het gaskomfoor aan.

Positieve en negatieve kanten van gas:

 • veilig
 • schoon
 • gebruiksvriendelijk
 • prestaties nemen rond het vriespunt en kouder af
 • niet zo voordelig in gebruik

Positieve en negatieve kanten van benzine:

 • redelijk gebruiksvriendelijk
 • goedkoop
 • bijna overal verkrijgbaar
 • voorverwarmen
 • brandgevaarlijk
 • ongezonde dampen

Eenpittertjes

Man is aan het grillen: Bij eenpittertjes heeft u de keus tussen gas, benzine, petroleum of spiritus. Daarnaast zijn ook (multifuel)branders verkrijgbaar die op benzine, petroleum en spiritus werken. Prettig als u niet zeker weet welke brandstof verkrijgbaar is bij u in de buurt. Eenpitsgasbranders werken op een gewone (Camping Gaz) gastank (te zwaar voor lichtgewichtkampeerders), doorprikblikjes of branders op een patroon met schroefaansluiting. Dit laatste is handiger, omdat blikje en brander tijdens de reis afzonderlijk kunnen worden opgeborgen en vervoerd. Bij het losschroeven van de branders sluit u de toevoer van gas automatisch af.

Bij doorprikblikjes is dat niet mogelijk. Pas als hij leeg is, kunt u de brander verwijderen. Verder is een automatische ontsteking (ook wel Piëzo-ontsteking genoemd) een handige voorziening. Let er op dat u de brander stabiel kunt opstellen. Koop liefst een exemplaar met een zekerheidsventiel (omvalbeveiliging). Zonder zo’n voorziening kan de gasbrander bij omvallen een steekvlam geven en brand veroorzaken.

Keukenmeubels

De afmetingen van uw tent of voortent bepalen of u een super-de-luxe keuken kwijt kunt of een kleiner exemplaar moet aanschaffen. Gelukkig heeft u volop keus. Er zijn kampeer keukenmeubels mét en zonder wasbak, mét en zonder ingebouwd kooktoestel, kunststof, metalen en lichtgewicht aluminium uitvoeringen, al dan niet voorzien van open of afsluitbare kastjes. Ook het formaat en het gewicht kunnen verschillen.

Wat u ook kiest, het belangrijkst is de werkhoogte van het keukenmeubel. Let er daarom vooral op dat het meubel in hoogte verstelbaar is. Het handigste is het, als alle vier de poten een verstelmogelijkheid hebben. De keuken moet ook stabiel staan.