Onderhoud van de kampeertent

Onderhoud van de kampeertent

Als je lang van je kampeeruitrusting gebruik wil maken, dan is voldoende onderhoud nodig. Tentdoek bijvoorbeeld is tamelijk kwetsbaar. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen om je uitrusting in goede conditie te houden.

Onderhoud tijdens gebruik

Zet de kampeertent goed op. Dit heeft namelijk gevolgen voor de verdeling van krachten op het doek en dat kan leiden tot schade aan nok-ogen, ritsen, ramen, naden, afspanpunten en stokken. Loop geregeld de spanning op de afspanpunten even na. Houd het tentdoek schoon en haal vlekken snel weg. Hoe langer je daarmee wacht, hoe lastiger het is om dat alsnog te doen. Dat geldt niet voor hars en vogelpoep. Hars laten drogen en voorzichtig wegkrabben met een mesje. Vogelpoep ook laten drogen en voorzichtig wegborstelen.

Maak synthetische materialen (tentdoek, ramen, slik- en spatranden) met lauw water of speciaal daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen schoon. Gebruik bij katoenen doek absoluut geen zeep of andere zeephoudende middelen! Dat tast de waterdichtheid aan.

Kampeertent opnieuw waterafstotend maken

Om katoendoek plaatselijk weer waterafstotend te maken zijn spuitbussen en flacons met handpompbediening te koop. Tenzij de gebruiksaanwijzing anders aangeeft, zijn deze middelen niet voor synthetisch materiaal te gebruiken.

Er zijn ruwweg twee manieren om de kampeertent weer waterafstotend te krijgen:

  • Zet de kampeertent op en spuit het impregneermiddel met een hogedrukpomp op het doek. Je kunt daar ook een spons of een kwast voor gebruiken, maar dat is bij grote tenten erg bewerkelijk.
  • Dompel de kampeertent in een bad of teil, dat gevuld is met een waterafstotend preparaat vermengd met water. Zet daarna de kampeertent alsnog op om te drogen.

Er zijn ook impregneermiddelen in kleur te koop, maar dat is alleen zinvol als je de oude kleur wat wilt opfrissen. Voor (gecoat) synthetisch doek zijn spuitbussen te koop, maar het resultaat laat vaak te wensen over. Wel kun je voor een plaatselijke behandeling ook een (naad)afdichtingsmiddel gebruiken en beschadigde plekken repareren met ‘repair tapes’.

Naadlekkage is meestal goed te verhelpen. Voor grondzeilen en synthetische doeksoorten (nylon, polyester) is speciale tape te koop. Lekkende naden van katoenen tenten kun je door impregneren weer waterdicht maken.

Onderhoud van de kampeertent na gebruik

Een deel van het onderhoud kan vaak al op de laatste dag van de vakantie beginnen. Lukt dat niet, dan zit er niets anders op dan dat thuis te doen. Reinig slik- en spatranden en ramen met lauw water en laat de kampeertent drogen. Klop het vuil van binnenuit van het tentdoek los en verwijder het met een zachte borstel. Maak het grondzeil, de haringen en de grondpennen schoon en laat ze drogen. Neem stokken met een vochtige doek af en laat drogen.

Voor beschadigde PVC-grondzeilen bestaan speciale reparatiesetjes. Grondzeilen van nylon zijn te repareren met zelfklevende stukjes nylon voorzien van een beschermende schutlaag. Voor scheurtjes of winkelhaken in katoendoek kun je zelfklevende reparatiestrookjes kopen. Deze moet je met een strijkbout aanbrengen. Voor het repareren van nylon en polyesterdoek kun je het beste de leverancier raadplegen.

Tips voor het volgend seizoen

  • Maak tijdens of direct na de vakantie een lijst van noodzakelijke reparaties en laat deze zo snel mogelijk uitvoeren.
  • Maak een lijst met noodzakelijke onderdelen of accessoires en vervang defecte of zoek geraakte uitrustingsstukken meteen.
  • Ga roestvorming op de stokken tegen door deze met een beschermingsmiddel te behandelen. Zulke middelen zijn verkrijgbaar bij Opblaasbare Tenten. Ook autowas kan roest helpen voorkomen, maar dat moet je dan wel goed uitpoetsen.

Opbergen van de kampeertent

Als je de kampeerspullen op de juiste manier opbergt, kun je er jarenlang plezier van hebben. Een paar tips:

  • Bewaar kampeerspullen op een droge, donkere plek.
  • Berg de tent droog en schoon op, anders komt het weer erin.
  • Haal de tent uit het foedraal. Bewaar losjes opgevouwen.
  • Haal slaapzakken uit de hoes. Bewaar losjes opgevouwen.
  • Self inflating matjes uitgerold en met open ventiel opbergen.


//
//
Producten
Afdeling verkoop
//
Retourneren
Product retourneren
//
Klantenservice
vraag maar raak!

Heb je een vraag, wil je een product retourneren of heb je een andere vraag? Kom maar op, we horen graag van je!