Vlek in je tentdoek? Tentdoek veilig schoonmaken

Vlek in je tentdoek? Tentdoek veilig schoonmaken

Hars op het tentdoek

Het verwijderen van hars is lastig, er blijft meestal een vlek achter.

  • Laat de hars uitharden (eventueel versnellen met ijsblokje). De hars laat zich dan gemakkelijk verpulveren.
  • Verwijder de hars voorzichtig met een lepeltje of een mes.
  • Behandel hierna het tentdoek eventueel met een waterafstotend middel.

Kaarsvet op het tentdoek

Laat het kaarsvet drogen of maak het, net zoals bij hars, koud. Breek het daarna en borstel het af. Met een papieren keukendoekje en een strijkijzer (laagste stand) het restant kaarsvet absorberen.

  • Koffievlekken op de tent
  • Katoen doek:
  • Spoel en was goed met lauw water.

Synthetisch doek:

Met met lauw water en was eventueel met alkalivrije zeep. Spoel goed na.

Roestvlekken op de tent

Laat deze vlekken liever zitten. De middelen waarmee ze te bestrijden zijn, tasten het tentdoek en de kleuren aan. Eventueel kun je (voorzichtig) een poging wagen met citroensap. Nabehandelen met een vochtige doek en een warm strijkijzer.

Schimmel op de tentdoek

Schimmel en algen kunnen zowel bij katoenen tenten als bij synthetische tenten voorkomen. Het heet dan dat ‘het weer’ in het doek zit. Algen ontstaan als de tent langdurig op een vochtige, schaduwrijke (bomen) plek staat. Schimmel ontstaat door vuil (koken in de tent) en als de tent te lang nat ingepakt heeft gezeten. Bij katoenen tenten is schimmel heel moeilijk te verwijderen. En als het katoen door en door is aangetast, is er meestal niets meer aan te doen. Synthetisch doek laat zich goed behandelen. Een vroegtijdige behandeling vergroot de kans op een goed resultaat:

  • Behandel met een zeer verdunde oplossing (1:10) van bleek- of chloorwater. Gebruik daarbij een zachte borstel.
  • Spoel na een kwartier goed af met koud water.
  • Je kunt ook gebruik maken van speciale schoonmaakmiddelen die in de kampeerwinkel te koop zijn. Kijk voor een test van deze producten op

Vetvlekken op de tent

Dep boter-, jus- of olievlekken met poreus papier af. Verwijder de rest met terpentine of wasbenzine. Behandel het doek met een lauw sopje van water en alkalivrije zeep en maak het daarna opnieuw waterdicht.

Honingdauw

Was suikerhoudende druppels veroorzaakt door bladluis zo snel mogelijk met veel lauw water en een zachte borstel uit. Achterblijvende vlekken veroorzaken lekkage.

Vogelpoep op de tent

Voor dit soort vlekken bestaat eigenlijk geen uniforme methode. Schraap of veeg de resten zo snel mogelijk af en maak de plek schoon met veel lauw water. Laat de nog resterende vlek zitten. Als het goed is, zal deze op den duur vanzelf verdwijnen.

Wijnvlekken

Bestrooi de vlek eerst met zout en dep met poreus papier. Verwijder de resten met lauw water. Is dat niet afdoende, behandel het doek dan voorzichtig met brandspiritus (alleen op donkere kleuren) of alcohol.

Advies

Tot zover enkele aspecten waarop je moet letten wanneer je vlekken wilt verwijderen van de tentdoek. Er zijn natuurlijk nog meer zaken te bedenken. Wil je om de vijf jaar een nieuwe tent kopen of minstens twintig jaar met je tent doen? Maak dan regelmatig je tentdoek schoon? Ga je elk jaar kamperen, misschien wel vaker, of kampeer je om de zoveel jaar? Zorg voor na gebruik van de kampeertent dat je alles even goed naloopt om je tentdoek vlekvrij te houden. En minstens zo belangrijk: onze medewerkers met heel veel kennis en ervaring, die je kunnen helpen met een passend advies bij het reinigen en schoonmaken van je kampeertent!


//
//
Producten
Afdeling verkoop
//
Retourneren
Product retourneren
//
Klantenservice
vraag maar raak!

Heb je een vraag, wil je een product retourneren of heb je een andere vraag? Kom maar op, we horen graag van je!