Welke voortent past bij jou?

Welke voortent past bij jou?

Een voortent zorgt voor extra leefruimte en vergroot het woongenot van je caravan. Maar hoe kies je uit het grote aanbod van materialen, kleuren en merken voortenten? Hoe bereken je de juiste omloopmaat van je caravan? En welke handige accessoires zijn er allemaal te krijgen? Natuurlijk kun je in onze winkels terecht voor gericht advies van onze medewerkers. Maar ook hier willen we je alvast een beetje op weg helpen: we hebben de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: een voortent voor elk seizoen

Om de juiste voortent te kiezen moet eerst duidelijk zijn hoe je deze wilt gaan gebruiken. Het is nogal een verschil of je je voortent slechts drie weken per jaar in Zuid-Frankrijk gebruikt. Of je vaak korte tripjes maakt naar veel verschillende campings of juist kiest voor een vaste seizoensplek. Voor elke situatie heb je weer een andere soort voortent voor je caravan nodig. De verschillende modellen op een rij.

• Reisvoortent / trekkersvoortent: ga je graag meerdere keren per jaar op vakantie en blijf je nooit langer dan enkele dagen op een camping, dan is de reisvoortent een goede keuze. Deze lichtgewicht voortent wordt van gecoat doek gemaakt, zonder ‘toeters en bellen’, is heel snel op te zetten en droogt sneller dan voortenten gemaakt van ander materiaal.

• De ‘gewone’ voortent: de naam zegt het al, dit is de voortent zoals meeste mensen hem zullen gebruiken, 3 weken per jaar op camping. Voor de meeste voortenten wordt een ‘all season doek’ gebruikt. Onze standaard voortenten zijn in verschillende uitvoeringen en dieptes verkrijgbaar en kunnen worden uitgebreid met een luifel en/of uitbouw. De grote verschillen zitten hem hier in de gebruikte materialen. Goedkopere voortenten zijn vaak opgebouwd uit een dunner doek, dit doek volstaat prima als je op vakantie gaat in een warm land, maar voor de kou wordt meestal toch gekozen voor iets dikker doek. Bij deze voortenten heb je vaak de keuze uit een stalen of aluminium frame, onze specialisten in de winkel kunnen je helpen bij het kiezen van het juiste materiaal.

• Seizoenvoortent: als je wat langer of vaker op vakantie gaat, is een seizoenvoortent aan te bevelen. Deze voortent is – in vergelijking met de zomer- en reisvoortent –uitgevoerd in duurzamere materialen. Er is bovendien volop ruimte om in de voortent te verblijven als het weer het laat afweten. Bij de meeste seizoenvoortenten zijn losse luifels en uitbouwen te verkrijgen zodat je eenvoudig extra berg- en leefruimte creëert. Het opbouwen van een seizoenvoortent is dan ook een hele klus. Voor de ‘langkampeerder’ zal dit echter geen probleem zijn.

• Wintertent: wil je op wintersport met je caravan? Maak dan gebruik van een wintervoortent. Deze voortenten zijn vrij compact en hebben uiteraard een schuin dak, zodat sneeuw er gemakkelijk afglijd. Het gebruik van PVC-tentdoek en een stevig stalen frame zorgt ervoor dat je ook winterse buien eenvoudig overleefd.

Stap 2: de goede afmetingen

Wanneer je een voortent of luifel aan wilt schaffen, zal je rekening moeten houden met de omloopmaat van je caravan. Op basis van deze omloopmaat kan dan bepaald worden welke maat voortent je nodig hebt. Hoewel veel bedrijven goed op de hoogte zijn van de omloopmaten van caravans, is het toch verstandig om zelf te weten hoe je de omloopmaat van je caravan berekent. Dit gaat op de volgende wijze: zorg ervoor dat de caravan op een vlakke ondergrond staat. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder de uitgedraaide steunen. Meet dan met een niet-rekbaar koord of een meetlint de omtrek van de caravan, door de caravanrail heen, tot aan de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt, is de omloopmaat van je caravan. Mocht het niet lukken, ben je niet zeker van je meting, of heeft je caravan een aerodynamische vorm, dan kun je altijd contact opnemen.

Stap 3: handige accessoires

De laatste stap bij het kopen van een voortent is het uitkiezen van geschikte accessoires, die het gebruik van de voortent nog completer maken. Bekijk wat ons aanbod is en wat voor jou handig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stormbanden om de voortent goed vast te zetten, dakliggers om het dak extra te ondersteunen, haringen, of het juiste onderhoudsmiddel voor je voortent. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld een extra uitbouw of luifel. Deze kunnen heel handig zijn als je extra berg- en/of leefruimte wil creëren.